ALEKSANDRA JANIK

Jestem absolwentką Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu, wydziału Malarstwa. Od wielu lat prowadzę zajęcia plastyczne i warsztaty artystyczne z dziećmi  i dorosłymi.  Interesują mnie  przede  wszystkim  dawne, zapomniane  techniki  i rzemiosła  artystyczne. Pod okiem tureckiej  artystki Asuman Hasircioglu  ukończyłam kurs sztuki Ebru- malowania  na wodzie, upoważniający do przekazywania  tej techniki.  W pracy warsztatowej  najbardziej  zależy mi żeby inspirować  i zachęcać do twórczego spędzania  czasu, pokazać ,że sztuka  to wspaniała  zabawa, która od zawsze  pełniła funkcję jednoczenia społeczności. Trzy lata temu uciekłam z wielkiego  miasta ( Wrocław) na wieś , aby blisko natury wychowywać dzieci. Działania na rzecz lokalnej społecznosci przynoszą mi dużą satysfakcję. Od ponad dwóch lat współtworzę projekt  Nowinogranie- kameralne  koncerty w stodole, gdzie  nie  istnieje  bariera między wykonawcami  a widownią -wszyscy mogą się poznać , wspólnie  spędzić czas przy ognisku. Do tej pory gościliśmy wiele międzynarodowych projektów muzycznych. Mówię biegle  w języku angielskim, francuskim i hiszpańskim.  Swoje umiejętności językowe doskonaliłam podczas licznych podróży, min. Do krajów Afryki Zachodniej (Maroko, Senegal, Gambia, Gwinea, Mali) oraz Europy (Hiszpania, Portugalia, Francja, Wyspy Kanaryjskie).