BAŚKA TRZYBULSKA

Jesten artystką ceramikiem, w 1995 roku ukończyłam ASP we Wrocławiu, wydział Ceramiki i Szkła. Studiowałam w pracowni prof. Krystyny Cybińskiej. Mieszkam i pracuję w Ciepłowodach. W mojej pracowni powstają prace z ceramiki unikatowej – formy naczyniowe, rzeźbiarskie, oraz malarstwo na płytach ceramicznych. Oprócz tego zajmuję się też toczeniem na kole garncarskim. Zainteresowania poezją i książkami poetyckimi mają swoje odzwierciedlenie w malowanych przeze mnie kolażach wyklejanych w autorskich książkach. Mieszkając na wsi od początku starałam się popularyzować pracę w glinie na warsztatach z przedszkolakami i dziećmi  wieku szkolnym. Rozmowy z kobietami skierowały moją uwagę na ich potrzeby i deficyty. Staram się pracować z nimi i dla nich, organizować i wyszukiwać interesujące, nietuzinkowe tematy poszerzające horyzonty, budujące samoocenę i poczucie własnej wartości. Oprócz zajęć artystycznych z uporem wprowadzam do naszych działań poezję, Jeśli "zarażę" nią choć kilka osób będzie to dla mnie wielka satysfakcja.

Moje prace znajduja się w zbiorach prywatnych w kraju i Europie, oraz w Muzeum w  Wałbrzychu, Siklos Węgry, CEBIKO Korea, Centrum Rzeźby Polskiej  w Orońsku. Jestem laureatką brązowego medalu na Międzynarodowym Biennale Ceramiki CEBIKO , Korea. Brałam udział w wielu wystawach zbiorowych ( Niemcy, Francja, Holandia,Polska ) oraz mam na koncie sześć wystaw indywidualnych ( Warszawa, Łódź, Wrocław ). Uczestniczyłam w plenerach ceramicznych – Porcelana Inaczej Wałbrzych, Siklos Węgry, Lab Oro Centrum Reźby Polskiej Orońsko. Prezentowałam kolaże i porwadziłam warsztaty z ich tworzenia podczas Portu Poetyckiego w Chorzowie.