NASZE DZIAŁACZKI

Dorota Felcenloben - Prezes

polonistka i historyczka, lokalna animatorka, koordynatorka projektów

W 2014 roku obroniłam pracę doktorską pod tytułem „Wodziccy z Kościelnik. Dzieje rodziny”. Dzieje rodziny, a w tym sytuacja kobiet na przestrzeni wieków, są mi bardzo bliskie. Jestem absolwentką Instytutu Historii Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie oraz Instytutu Filologii Polskiej Uniwersytetu Wrocławskiego. Szkoliłam się pod okiem prof. Kazimierza Karolczaka – badacza dziejów arystokracji oraz ziemiaństwa. Szlify językowe doskonaliłam przy boku znanego językoznawcy prof. Jana Miodka.

Baśka Trzybulska - Wiceprezes

artysta ceramik

Jesten artystką ceramikiem, w 1995 roku ukończyłam ASP we Wrocławiu, wydział Ceramiki i Szkła. Studiowałam w pracowni prof. Krystyny Cybińskiej. Mieszkam i pracuję w Ciepłowodach. W mojej pracowni powstają prace z ceramiki unikatowej – formy naczyniowe, rzeźbiarskie, oraz malarstwo na płytach ceramicznych. Oprócz tego zajmuję się też toczeniem na kole garncarskim. Zainteresowania poezją i książkami poetyckimi mają swoje odzwierciedlenie w malowanych przeze mnie kolażach wyklejanych w autorskich książkach.

Aleksandra Janik - Sekretarz

Artysta malarz, podróżniczka

Jestem absolwentką Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu, wydziału Malarstwa. Od wielu lat prowadzę zajęcia plastyczne i warsztaty artystyczne z dziećmi i dorosłymi. Interesują mnie przede wszystkim dawne, zapomniane techniki i rzemiosła artystyczne. Pod okiem tureckiej artystki Asuman Hasircioglu ukończyłam kurs sztuki Ebru- malowania na wodzie, upoważniający do przekazywania tej techniki.