WOKÓŁ PAPIERU I SŁOWA

Wokół papieru i słowa w 750-rocznicę spisania Księgi Henrykowskiej – cykl wyjątkowych spotkań.

O projekcie

Przez niemal dwa miesiące na terenie Ziębic, Henrykowa i Baldwinowic (gmina Ciepłowody) odbywał się niezwykły cykl spotkań związanych z przyszłorocznymi obchodami 750-lecia spisania Księgi Henrykowskiej. Fundacja Sztukupuku pozyskała grant z Narodowego Centrum Kultury z Warszawy na realizację innowacyjnego przedsięwzięcia. Dzięki wsparciu Gminy Ziębice grant może zostać zrealizowany.

„W przyszłym roku obchodzimy 750 lecie spisania Księgi Henrykowskiej, naszego lokalnego zabytku o ogólnopolskim znaczeniu. Stąd projekt "Wokół papieru i słowa", który składał się z cyklu warsztatów, wyjazdów i spotkań związanych ze sztuką i tradycyjnym rzemiosłem tworzenia książek” – komentuje Prezes Fundacji Dorota Felcenloben

Warsztaty, spotkania i wyjazdy

Warsztaty cieszyły się dużą popularnością. Brali w nich udział dorośli oraz młodzież i dzieci z  całego powiatu ząbkowickiego. Nierzadkim widokiem było uczestnictwo rodziców wraz z dziećmi. Uczestnicy warsztatów mieli okazję sami czerpać papier i dowiedzieć się, że papier można robić dosłownie ze wszystkiego - makulatury, roślin i starych ubrań, poznali warsztat  średniowiecznego skryby oraz napisali pierwsze polskie zdanie gęsim piórem.W trakcie kolejnych spotkań powstały złocone inicjały i exlibrisy, czyli książkowe pieczęci.Za pomocą unikatowych technik (np. malowanie na wodzie!) projektowano okładki i ozdobne wklejki do książek.

Czas warsztatów był urozmaicony nietypowym spotkaniem. Wieczorną porą w urokliwych Baldwinowicach w Rancho Lavender, zorganizowano wieczór z poezją, na który zawitała Mirka Szychowiak. Finalistka Ogólnopolskiego Konkursu Poetyckiego im. Jacka Bierezina. Laureatka kilkunastu ogólnopolskich konkursów poetyckich.
Wiersze Mirki Szychowiak  tłumaczono na j. angielski, włoski i ukraiński.

Zwieńczeniem pracy z papierem była dwudniowa intensywna praca nad Dingsem, czyli przewodnikiem po Ziębicach i Henrykowie opracowanym przez mieszkańców. Każdy miał tu swoje miejsce, swoje historie, ścieżki. Spotkano się, aby o nich opowiedzieć i je narysować. Gotowy przewodnik trafił do drukarni w Ziębicach, gdzie za kontuarem mieszka papuga, kot, pies oraz stoją zabytkowe drukarskie maszyny. Pan Zygmunt - drukarz i introligator - opowiadał o swoim fachu, uruchomił stare maszyny i na oczach uczestników zszył i oprawił Dings'a. Pokazał też skarby skrywane w starych szufladach i pozwolił każdemu wydrukować małą pamiątkę.Do współpracy zaproszono uczniów i nauczycieli z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ziębicach. Wraz z uczniami odwiedziliśmy pracownię Książki ArtystycznejAkademii Sztuki Pięknych we Wrocławiu oraz Muzeum Pana Tadeusza. Uczniowie dowiedzieli się, że na papierze można utrwalić słowa, które stają się przekazem, obrazem, wizją. Można również utrwalić obraz za pomocą pędzla, kredki oraz obraz za pomocą fotografii. Prosta puszka z materiałem światłoczułym stała się naszym aparatem. Uczestnicy dowiedzieli się, jak w prosty sposób stworzyć w swoim domu ciemnię i wywoływać zdjęcia. Słowa, papier, obraz mają wielką moc!!!"

W projekt zaangażowanych było wielu doświadczonych artystów, absolwentów ASP we Wrocławiu i Poznaniu, w większości związanych z naszym powiatem i działających lokalnie, m.in. Barbara Trzybulska, Aleksandra Janik, Anna Kloza-Rozwadowska, Aleksandra Wach, Karolina Maria Wiśniewska, Marcin Mokry.

Zwieńczeniem spotkań był wernisaż prac. 25 października wnętrze średniowiecznej Bramy Paczkowskiej wypełniło się ludźmi. Mieszkańcy Ziębic i okolic tłumnie przybyli na wernisaż kończący projekt. Można było podziwiać prace uczestników warsztatów. Powstałe dzieła zainspirowała tradycyjna sztuka i rzemiosło  tworzenia książek. Ręcznie czerpany papier, ozdobne inicjały, exlibrisy, papiery marmurkowe i pastowane, Dings, czyli osobisty przewodnik po okolicy - to efekt ponad dwumiesięcznej pracy pod okiem doświadczonych artystów. Na najwyższym piętrze wieży, przy delikatnym akompaniamencie muzyki na żywo odbył się pokaz Ebru, czyli niezwykłej dalekowschodniej sztuki malowania na wodzie.

„Można powiedzieć, że w końcu po wielu latach Brama Paczkowska odzyskała swoje wnętrze”- podsumował wernisaż Mariusz Szpilarewicz, burmistrz Ziębic. Wielkie wrażenie zrobiła ekspozycja kafli ceramicznych, nadesłanych z całej Polski na konkurs pt: „Daj ać ja pobrusze a ty poczywaj”.

„Przyszło do nas około 100 prac. Jesteśmy bardzo zadowolone z takiego zainteresowania konkursem”- mówi Dorota Felcenloben z Fundacji Sztukupuku. Nagrody już rozdane, ale to nie koniec- wszystkie prace zostaną wmurowane koło Ziębickiego Centrum Kultury. W związku z ogromny zainteresowaniem dotyczącym projektu Fundacja Sztukupuku wraz z partnerami planuje poszerzyć ofertę i szukać źródeł finansowania na kolejny rok. Jest duża szansa, że działania będą kontynuowane. Wszystkie osoby zainteresowane wsparciem finansowym są zaproszone do kontaktu z Fundacją Sztukupuku.

Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Kultura – Interwencje 2019.

Głównym partnerem zadania jest Gmina Ziębice.